Thursday, April 15, 2010

Bayi demam campak!!!


Haluuuuu

heheh my lappy dah cehat dah..sembuh dah...dah dikasi vitamin bagai..heheh protection umphh punya..tq ye uda perbaiki laptop SIL kamu ini..sebenarnya hari yg kena attack dek virus tu hr tu gak dah sembuh..cuma hari ni je baru ada mood nak update blog HotMaMa...

Ni nak kisah..Batrisyia hari tu kena demam campak..so sgt2 risau.. bw gi jumpa Dr. tipah..dia ckp "takpe demam sikit ja... bagi mkn ubat n minum air byk2"...

so aku pun bagi la ubat, air masak, susu dan bagi mandi air daun mambu secukupnya sepanjang dia demam..then masa kuar bintik2 merah kat badan dia aku kasi dia mandi air kelapa...Lagi satu apabila baby telah dimandikan, jangan lap air mandian di badan dia..biar air tu kering sendiri..cara macam tu akan bagi baby selesa dan menyejukkan badannya..

Alhamdulillah sehat dah baby ku..tapi nasihat ku pada ibu2 sila lah beli Thermometer n Kool Fever buat stok kt umah..utk pantau kesihatan anak2 kite..bukan pe biasa la musim panas sekarang...so kalau dah benda semua tu ada sng sikit..

Tapi kerana aku tk dapat nak kuar rumah hari tu aku beli online je thermometer...
untuk pengetahuan semua Suhu badan normal pada bayi yang sihat adalah dari 97.7 darjah F / 36.5 darjah C sehingga 100 darjah F / 37.8 darjah C.

Bayi mempunyai suhu yang lebih tinggi daripada kanak-kanak yang lebih besar, dan suhu manusia selalunya akan naik semasa siang dan turun semasa malam.

Secara amnya, bayi tidak dianggap demam kecuali suhunya melebihi 100 darjah F / 37.7 darjah C pada waktu pagi atau melebihi 101 darjah F / 38.2 darjah C pada waktu petang.

so beli jgn tk beli ok...


Forehead Thermometer



RM 10.00












MedEx Flex Digital Thermometer ( No Stok )



RM 25.00












Tohtonku Kool Fever



RM 24.00

3 comments:

yanafia on April 16, 2010 at 9:37 AM said...

hoping for more and more batrisyia piccas
btw, what is her nickname?

Hot Mama on April 16, 2010 at 7:57 PM said...

ok i will upload..but now i hold for the some reason...hehehhe

u can call her "Nur" (mcm filem nur kasih lah..heheh)

Or Tisyia...heheheh

armouris on September 8, 2010 at 5:19 AM said...

info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit

 

Friends